MINDEN TÚLRAKOTT AUTÓRA KELL EKÁER SZÁM?

2016. augusztus 1-től változtak az EKÁER szabályai és bővültek a bírságolási lehetőségek.

Az EKÁER rendszer szabályainak augusztus 1-i módosítása komoly fejtörést okoz a vállalkozásoknak, mivel a legtöbb cég életében előfordul olyan gazdasági esemény, aminél szóba kerülhet az EKÁER szám kérdése és egy esetleges hiba következtében súlyos bírságtételekkel kell számolniuk. Ráadásul ezen bírságok köre is bővült a jelenlegi módosítások kapcsán.

A legtöbb kérdés azonban a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű gépjárművel történő fuvarozás EKÁER kötelezettsége kapcsán merül fel.

Elsőre azt gondolnánk, hogy a józan paraszti ész és logika alapján keressük a választ kérdéseinkre, de a vonatkozó jogszabályok szövege sokkal szigorúbb előírásokat határoz meg, mint azt elsőre gondolnánk.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 2016. augusztus 1-től módosított, valamint az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló 5/2015. (II. 27.) NGM rendelet (továbbiakban: EKÁER rendelet/rendelet) 2016. augusztus 1-től hatályos szövegének együttes értelmezése szerint, amennyiben egy nem útdíjköteles járművel az EKÁER rendeletben meghatározott relációban szállítás történik és szállító gépjármű össztömege meghaladja a 3,5 tonnát, EKÁER köteles lesz, függetlenül a szállított áru mennyiségétől és értékétől.

Fentieket az alábbi jogszabályhelyek alapozzák meg.