KATÁS VÁLLALKOZÓ SZÁMLANYITÁSA: KELL VAGY SEM, FORINT VAGY DEVIZA?

Katás egyéni vállalkozónak szükséges-e külön vállalkozói folyószámlát nyitnia, illetve fenntartania, amennyiben két pénznemben (forint, illetve euró) várható bevétel? Számlázás esetén használható-e a lakossági folyószámla? A bevételi nyilvántartásnál kell-e havi számlakivonatot mellékelni? Szükséges-e a számlakivonatokat megőrizni? – sorolta kérdéseit olvasónk. Szipszer Tamás szakértőnk válaszolt.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 38. paragrafusának (2) bekezdése határozza meg azon személyek, illetve szervezetek körét, amelyek pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek. E szerint tehát a belföldi jogi személyek és ezeken túl az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek kell pénzforgalmi számlát nyitniuk.

Amennyiben tehát a kisadózó egyéni vállalkozó nem kötelezett áfafizetésre (például, mert alanyi áfamentes jogállású), akkor nem köteles pénzforgalmi számlát nyitni. Ha azonban áfafizetésre kötelezett, akkor legalább egy bankszámlával rendelkeznie kell.

Akár több bankszámlával is rendelkezhet a vállalkozás, ez nincs törvényileg szabályozva, mint ahogy szabad döntés kérdése az is, hogy van-e devizaszámlája.

Számlázás esetén használható a lakossági folyószámla is. Szakértőnk azonban mindezek mellett célszerűnek tartja, hogy az egyéni vállalkozó a magánszemélyként szerzett jövedelme elhelyezésére szolgáló bankszámla mellett külön számlát használjon a vállalkozói bevételek és kifizetések nyilvántartására.

katatörvény szó szerint nem írja elő, hogy mellékelni kellene a bankszámlakivonatot a bevételi nyilvántartáshoz. Ugyanakkor alapvetően javasolt, hogy a vállalkozás csatolja a nyilvántartáshoz a pénzforgalmat igazoló bankkivonatot is, mert az adózás rendjéről szóló törvény 44. paragrafusának (1)–(2) bekezdései a nyilvántartás vezetésével kapcsolatban előírják, hogy annak egyrészt alkalmasnak kell lennie az adó, az adóalap, a mentességek megállapítására, másrészt a jogszabályban előírt bizonylatokon kell alapulnia.

Végül pedig a nyilvántartásnak olyannak kell lennie, hogy esetleges ellenőrzés során abban könnyedén nyomon követhetőek legyenek a vállalkozás pénzmozgásai.

A fenti feltételeknek akkor felel meg leginkább a vállalkozó, ha a bevétel megszerzésének alapjául szolgáló bankkivonat könnyen visszakereshető. Ennek megfelelően a bankkivonatok elévülési időn belüli megőrzése is a vállalkozóra háruló feladat.

 

Forrás: adozona.hu